Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Μελίνα Κανά: “Όταν τα πράγματα είναι αντίξοα δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, πρέπει να προσπαθούμε”

Μελίνα Κανά: “Όταν τα πράγματα είναι αντίξοα δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, πρέπει να προσπαθούμε”

Συνέντευξη: Βίκυ Αναγνωστοπούλου, Σοφία Κοζανίδου 

Παγωμένα χέρια αλλά ζεστή καρδιά…Κρύωνα λίγο στην αρχή στο ήσυχο τραπέζι που θα κάναμε τη συνέντευξη αλλά μετά το ξέχασα…γιατί ζεστάθηκε η σκέψη μου και το θυμικό μου. Συναντήσαμε τη Μελίνα Κανά σε ένα μικρό καφέ στο Χαλάνδρι. Ήρεμος και γαλήνιος άνθρωπος, ξέρει καλά που πατάει και έχει απίστευτα σοφή δύναμη που σε καθηλώνει καθώς σε κοιτάει στα μάτια, όπως ακριβώς η φωνή της όταν ανεβαίνει στη σκηνή. 

 

Μπορείτε να μου δώσετε ένα γραμμικό χρονοδιάγραμμα των μουσικών σας ερεθισμάτων;

Σαν παιδιά μάθαμε να ακούμε μέσα από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις δημοτικά τραγούδια της καταγωγής μας και λαϊκά της εποχής. Μετά στην εφηβεία άρχισα να γνωρίζω τη δυτική μουσική με ροκ ακούσματα ως επί το πλείστον, όπως και κάποια ελληνικά από το χώρο του έντεχνου, βασικά για κάθε Έλληνα όπως Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Μαμαγκάκη. Άκουγα πολύ μουσική από το χώρο της αγγλικής σκηνής: Deep Purple, Depeche Mode, Nick Cave, Cure, Smiths. Στη συνέχεια άρχισα να τραγουδάω, κι έτσι ασχολήθηκα πιο πολύ με το ελληνικό τραγούδι. Ως μαθήτρια άκουγα τον Νίκο Παπάζογλου, που είχε εμφανιστεί τότε με την Εκδίκηση της Γυφτιάς και τις κομπανίες. Μετά μπήκα στο τραγούδι, οπότε άρχισαν τα πράγματα να σηματοδοτούνται κάπως αλλιώς.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην παιδική παράσταση «Πρίγκιπας και Φτωχός»; Είναι κάτι που κάνετε πρώτη φορά. Τι παίρνετε από τις παραστάσεις και πόσο διαφορετικά είναι από τα νυχτερινά live;

Eίναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα να κάνω θέατρο για παιδιά και να τραγουδάω σε πιτσιρίκια που βρίσκονται σε πολύ τρυφερές ηλικίες. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που το κάνω, γιατί είναι μια εξαιρετική ομάδα κι έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις. Το έργο είναι πολύ ευχάριστο και είναι κατάλληλο και για ενήλικες. Τη μουσική την έχει κάνει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Κέλλυς Σταμουλάκη. Παίζει μαζί μας ο Τάσος Χαλκιάς και μοιράζομαι το ρόλο της αφηγήτριας-μούσας με την Κωνσταντίνα-είμαι 3 μέρες εγώ και 3 εκείνη. Είναι πολύ αναζωογονητικό, γιατί τα παιδιά αντιδρούν άμεσα σε αυτό που γίνεται και συμμετέχουν σε όλο αυτό, μπαίνουν μέσα στο κείμενο, φωνάζουν, κάνουν σχόλια. Είναι υπέροχο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου έτυχε αυτή η συγκυρία!

Melina Kana Tech Matrix

Πώς ορίζετε εσείς τον φτωχό και τον πλούσιο;

Πρακτικά, φτωχός είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του, δεν μπορεί να έχει τα απαραίτητα για να ζήσει. Ο πλούσιος είναι αυτός που έχει το περίσσευμα. Συνήθως ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να έχει τα απαραίτητα, νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι και ευτυχισμένος, γιατί δυσκολεύεται να καλύψει τις πρωταρχικές του ανάγκες. Υπάρχουν άνθρωποι με λίγα αγαθά, που είναι ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Αλλά στις ταραγμένες μέρες που ζούμε, αυτοί οι άνθρωποι σπανίζουν.

Πιστεύετε ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε μας έχει εξανθρωπίσει κάπως; Έχει αυξήσει την κοινωνική αλληλεγγύη ή έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο την κοινωνία;

Μέσα από την κρίση μάθαμε να κοιτάμε τον διπλανό μας, τον πιο αδύναμο και τις ανάγκες του. Αυτό είναι το θετικό κομμάτι της κρίσης.  Ποιος  θα πίστευε πριν μερικά χρόνια,  ότι θα υπάρχουν σήμερα άνθρωποι, που ψάχνουν στα σκουπίδια για να ζήσουν…

Συγχρόνως, θα συνεχίσετε τις εμφανίσεις σας με τον ανανεωμένο Γόη του Θησείου. Προς τα πού κατευθύνεται αυτή η ανανέωση;

Η ανανέωση οφείλεται στο ότι συμπεριλάβαμε και ένα νέο μέλος στην ομάδα, που παίζει πνευστά, τον Γιώργο Δούσο, ο οποίος είναι εξαιρετικός μουσικός και πολύ καλό παιδί.   Έτσι έχουμε ένα επιπλέον ηχόχρωμα στη μουσική μας παρέα. Ο Θάνος Καζαντζής, που παίζει τύμπανα ήταν η αφορμή για όλο αυτό. Μου γνώρισε τον Παναγιώτη Μανουηλίδη  τον μαέστρο μας, τον Κώστα Νικολόπουλο  που παίζει κιθάρες και τον Νίκο Παπαϊωάννου που παίζει τσέλο και λαούτο. Τα παιδιά είναι φίλοι χρόνια κι έχουν μία κοινή αισθητική, που σε συνδυασμό με το ότι σέβονται πολύ αυτό με το οποίο καταπιάνονται, τους οδηγεί σε μία συγκεκριμένη ηχητική πρόταση.

 

Έχετε περιγράψει την είσοδό σας στο τραγούδι ως κάτι που προέκυψε ξαφνικά, όμορφα και αθώα. Συνεχίζει να κυλά με τον ίδιο τρόπο;

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν διάφορα σκαμπανεβάσματα. Είχα βέβαια πολύ ισχυρό βοήθημα τα τραγούδια μου, αυτό με στήριξε απ’ την αρχή κι ακόμα με στηρίζει. Επίσης, ήμουν τυχερή γιατί είχα καλούς συνεργάτες. Και τώρα ακόμα σε μία γενικά δύσκολη κατάσταση, νομίζω ότι είμαι τυχερή και για τους συνεργάτες μου και γιατί όπου εμφανίζομαι βλέπω την αγάπη του κόσμου να είναι ακόμα ζωντανή. Κάθε φορά με εκπλήσσει και μου δίνει κουράγιο. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το κοινό μου στις παραστάσεις είναι δύο γενεών: της γενιάς μου και τα παιδιά τους. Κι αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και συγκινητικό!

Melina Kana Tech Matrix

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει ένα πράγμα. Πιστεύετε ότι με ένα χάρακα μπορούμε να φτιάξουμε έναν κύκλο; Μπορούμε να πετύχουμε κάτι  με έναν τρόπο που φαίνεται αδύνατο;

Αυτό αγγίζει τα όρια του θαύματος, αλλά σ’ αυτόν τον κόσμο που γίνονται όλα, γίνονται και θαύματα!  Οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο και σίγουρα δεν πρέπει να σταματάμε λόγω των συνθηκών. Γιατί πολλές φορές όλα είναι αντίξοα και μας κάνουν πιο αδύναμους, αλλά πρέπει να μην το βάζουμε κάτω και να προσπαθούμε. Βέβαια, το να θεωρείς ότι κάτι είναι αδύνατο και να το παρατάς κι αυτό είναι ένας δρόμος, δεν είναι κακό. Είναι χρήσιμο να κοιτάμε πάντα και την άλλη όψη: αυτό που φαίνεται αδύνατο και απίθανο, πολλές φορές είναι εκείνο  που βγάζει σε μία εντελώς διαφορετική οπτική από αυτή που φανταζόμαστε  και εκεί μπορεί να κρύβεται και η λύση.

Ο BobMarley έλεγε ότι η μουσική του μάχεται τη θεωρία που μαθαίνει στους ανθρώπους απλώς να ζουν και να πεθαίνουν. Εσείς ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της μουσικής για τους ανθρώπους και ποιος είναι ο στόχος που εσείς υπηρετείτε μέσα απ’ τα τραγούδια σας;

Νομίζω ότι όλες οι μορφές της τέχνης προσπαθούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους να αποδώσουν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους. Ένα νόημα που συνενώνει και δίνει λόγο ύπαρξης στα πράγματα. Αυτός νομίζω ότι είναι ο ρόλος της τέχνης και νομίζω ότι αυτό εννοούσε και ο Marley. Υπάρχει ένα νόημα στα πράγματα που τα ομορφαίνει και τους δίνει λόγο ύπαρξης.  Έτσι ο κόσμος περνάει μέσα από ένα άλλο φίλτρο, και αρχίζουμε να βλέπουμε την άλλη διάσταση των πραγμάτων.

Μελίνα Κανά Tech Matrix

Έχετε μιλήσει πολύ ανοιχτά για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίσατε. Πόσο σας άλλαξαν αυτές οι εμπειρίες;

Αυτά ήταν ισχυρές δονήσεις. Ναι, και με δοκιμάσανε πολύ και με διδάξανε πολύ. Χαίρομαι που βγήκα ισχυρή και δεν το έβαλα κάτω. Ήταν μεγάλο σχολείο η προσπάθεια  να βγω απ’ την απελπισία, να ψάξω λύση στο πρόβλημα, να το ξεπεράσω, να πατήσω πάλι στα πόδια μου, να αρχίσει η ζωή πάλι να κυλάει και να νιώθω υγιής  χωρίς το φάντασμα της αρρώστιας από πάνω.

Έχω την αίσθηση ότι διατηρείτε μια εσωστρέφεια πάνω στη σκηνή…

Όταν είμαι στη σκηνή πρέπει να αναζητήσω κάτι μέσα μου για να το αποδώσω. Και γι’ αυτό όταν τελειώνει το πρόγραμμα νιώθω αρκετά χαλαρωμένη. Η εσωστρέφεια και το μοίρασμα εναλλάσσονται και είναι πολύ σημαντικά και τα δύο νομίζω. Το ένα προϋποθέτει το άλλο για μένα.

Μοιάζει σαν να κάνετε μία σχέση κάθε φορά που βγαίνετε στη σκηνή, με αρχή μέση και τέλος.

Είναι μία σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό. Κάθε φορά είναι μια καινούργια σχέση. Δεν είμαι από τους καλλιτέχνες που αμέσως πιάνουν το νήμα. Υπάρχουν καλλιτέχνες που βγαίνουν και είναι κατευθείαν στο κοινό. Εγώ δεν είμαι έτσι, δηλαδή πρέπει να εγκλιματιστώ.  Όπως ο θεατής μπαίνει σε μία παράσταση και σιγά-σιγά τον συνεπαίρνει. Αυτή την διαδικασία ακολουθώ κι εγώ, δεν είναι φτιαχτό. Είναι δική μου ανάγκη αυτό το πράγμα. Κάθε φορά που θα βγω να τραγουδήσω, κάτι δημιοργείται απ’ την αρχή, δεν είναι κάτι κεκτημένο. Κεκτημένη είναι η αγάπη του κοινού για τα τραγούδια. Όντως, είναι σαν το χτίσιμο μιας σχέσης απ’ την αρχή κάθε φορά. Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον, γιατί  εκεί κρύβεται και η έννοια της παράστασης: είναι κάτι που γεννιέται  και ολοκληρώνεται μέσα σε 3 ώρες.

Melina Kana Tech Matrix

Εκτός από την θεατρική παράσταση θα σας θαυμάσουμε?

Ξεκινάμε παραστάσεις αυτή την Πέμπτη στο Half Note και θα είμαστε εκεί για 3 Πέμπτες. Χαίρομαι πολύ που θα ξαναβρεθώ με τον «Γόη του Θησείου»  γιατί είναι μια εξαιρετική ομάδα. Μετά θα κάνουμε και τις βόλτες μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως κάθε χρόνο.

Φωτογραφίες: Α. Γιαννικοπούλου | Tech Matrix

 

 

Submit a Comment