Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

2016: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης!

2016: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης!

Ίσως να νομίζετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανήκει στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας στην εποχή μας, ίσως πάλι να πιστεύετε ότι η AI (Artificial Intelligence) στις ημέρες μας περιορίζεται στις ερωτήσεις που κάνετε στην Siri στο κινητό ή στην Cortana στο PC σας.
Και όμως, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει τεράστια βήματα στον τομέα του AI με μηχανές για πρώτη φορά να δημιουργούν τέχνη, μουσική, τηλεοπτικά σενάρια και κινηματογραφικά trailers.
Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα; Διαβάστε παρακάτω!

 

AI FRIENDS
Ο software developer και καρτουνίστας Andy Herd είχε μια αρκετά περίεργη αλλά και συναρπαστική ιδέα. Να ζητήσει από μια μηχανή AI να γράψει ένα νέο επεισόδιο της σειράς «Τα Φιλαράκια».
Πέρασε λοιπόν όλα τα επεισόδια από τις 9 σαιζόν της σειράς και το αποτέλεσμα που πήρε ήταν εντυπωσιακό. Φυσικά το σενάριο στο μεγαλύτερο μέρος του δεν έβγαζε κανένα νόημα, αλλά κάποιες σκηνές δείχνουν ότι η AI πραγματικά κατάφερε να «καταλάβει» τους χαρακτήρες. Όπως για παράδειγμα το σημείο όπου η Μόνικα για κάποιο ανεξήγητο αλλά αστείο λόγω φωνάζει «Chicken Bob».

2016-year-in-ai-art-1

 

 

AI MOVIE TRAILER
Η 20th Century Fox ζήτησε από τον υπερυπολογιστή Watson της IBM να δημιουργήσει ένα trailer για την ταινία Morgan της οποίας το σενάριο παρεμπιπτόντως έχει να κάνει με τεχνητή νοημοσύνη.
Η εκπαίδευση του Watson ξεκίνησε με την επεξεργασία 1000 περίπου κινηματογραφικών trailers, έτσι ώστε να «καταλάβει» την δομή ενός επιτυχημένου trailer. Έπειτα επέλεξε από ολόκληρη την ταινία 6 περίπου ωφέλιμα λεπτά και δημιούργησε το trailer που βλέπετε παρακάτω. Εντυπωσιακό!

 

 

AI ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ
Τον Αύγουστο ξεκίνησε στο Kickstarter μια καμπάνια για την χρηματοδότηση της πρώτης ταινίας τρόμου της οποίας το σενάριο έχει γραφτεί από AI.
Η ταινία Impossible Things είναι το «μωρό» ενός μαθηματικού ο οποίος δημιούργησε ένα neural network αποτελούμενο από χιλιάδες επιτυχημένες ταινίες τρόμου τις οποίες αξιολόγησε και με βάση την εμπορική τους επιτυχία. Έπειτα το σύστημα δημιούργησε την βασική ιστορία την οποία και χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για να φτιάξει το τελικό σενάριο.
Μπορεί το trailer να μοιάζει σαν μια κλισέ συρραφή ιστοριών τρόμου, αλλά οι δημιουργοί του έχουν ήδη κλείσει συμφωνία με δύο εταιρείες στο Hollywood και τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.

 

AI POP ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Η πιο επιτυχημένη AI προσπάθεια του 2016 είναι σίγουρα αυτή του Sony CSL Research Laboratory.
Το πρόγραμμα Flow Machine της Sony τροφοδοτήθηκε με 13.000 δημοφιλή τραγούδια, και έπειτα του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα τραγούδι που να μοιάζει στο μουσικό στυλ των Beatles.
Φυσικά και εδώ έβαλε το χεράκι του και ο άνθρωπος, καθώς ο συνθέτης Benoit Carre έγραψε τους στίχους. Το αποτέλεσμα είναι τόσο «πιασάρικο» όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, που έπεισε την Sony να ανακοινώσει την κυκλοφορία ενός άλμπουμ φτιαγμένο εξολοκλήρου από AI μέσα στο 2017.

 

 

AI Νουβέλα
Μέσα στο 2016 μια νουβέλα γραμμένη σχεδόν εξολοκλήρου από AI πέρασε από τον πρώτο γύρο επιλογής στον Ιαπωνικό Λογοτεχνικό διαγωνισμό. Ο τίτλος της νουβέλας είναι « Η ημέρα που ένα computer έγραψε μια νουβέλα». Μπορεί να μην χρειάστηκε να δώσουν ρεσιτάλ πρωτοτυπίας στον τίτλο της νουβέλας αυτής, αλλά το γεγονός και μόνο ότι ένα κείμενο γραμμένο από μια «μηχανή» πέρασε μια τόσο απαιτητική διαδικασία επιλογής είναι φανταστικό!
AI ART
Η ζωγραφική από AI δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η Google με το Day Dream project έκανε το επόμενο βήμα. Οργάνωσε μια έκθεση με έργα φτιαγμένα από την AI του Day Dream και κατάφερε μάλιστα να πουλήσει και αρκετά από αυτά με τα έσοδα να πηγαίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το πιο ακριβό από αυτά πουλήθηκε έναντι 8.000 δολαρίων!

ai-650

Submit a Comment