Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Συνέντευξη: Μαρία Παπαγεωργίου. Ένα βελούδινο κορίτσι!

Συνέντευξη: Μαρία Παπαγεωργίου. Ένα βελούδινο κορίτσι!

Αν η φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου είχε χρώμα, θα ήταν κόκκινη, σαν τα μαλλιά της ή μπλε σαν τα μάτια της. Ξεπετάγεται με φόρα από τις ανάσες της και αποθεώνει με συναίσθημα βαθύ όλες τις αισθήσεις. Το 2017 υπήρξε για εκείνη χρονιά σημαδιακή. Το cd της «4 χρόνια Δευτέρα» από ανέκδοτες ηχογραφήσεις της στον Σταυρό του Νότου έχει κυκλοφορήσει, ενώ οι προσωπικές της εξομολογήσεις επί χάρτου με τον τίτλο «Μια χαραμάδα πανικού» επανακυκλοφορούν. Η ίδια μιλάει για όλα αυτά στο Tech Matrix.

Συνέντευξη: Διονύσης Χριστόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

Το καλοκαίρι του 2017 σε βρίσκει με νέο δίσκο, που συμπεριλαμβάνει ανέκδοτες ηχογραφήσεις σου από τα επιτυχημένα live σου στον Σταυρό του Νότου. Πώς αποφάσισες να κυκλοφορήσειςτο «Τέσσερα χρόνια Δευτέρα»;

Όπως αποφασίζω για κάθε δίσκο. Έχω ένα υλικό στα χέρια μου, που φτιάχνει μια ιστορία. Αν αυτή η ιστορία για μένα είναι σημαντική, της φτιάχνω ένα «σπίτι», ένα «κάδρο». Είχαμε ζωντανές ηχογραφήσεις από τον Σταυρό του Νότου και κάποιες ζωντανές ηχογραφήσεις στο στούντιο. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, αποτυπώσαμε ένα μέρος της τετράχρονης αυτής πορείας μας ως ομάδας.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τα τραγούδια που θα συμπεριλαμβάνονταν στο «Τέσσερα χρόνια Δευτέρα»;

Όταν αποφάσισα ποια τραγούδια θα συμπεριλάβω, τα έστειλα σε έναν άνθρωπο που είχε έρθει σε όλες… μα όλες τις παραστάσεις μας αυτά τα χρόνια. «Χρήστο, άκουσέ τα και πες μου: Είναι αυτό που έζησες τις Δευτέρες μαζί μας;» τον ρώτησα. Ήταν! Προσπάθησα να κρατήσω τις πιο αντιπροσωπευτικές μας στιγμές. Από τον Tim Buckley και τον Μάνο Λοΐζο μέχρι τα παραδοσιακά της Μακεδονίας και τον «Θερμαστή» του Γιώργου Μπάτη. Στον δίσκο περιλαμβάνονται μέχρι και ηχογραφήσεις από το κινητό μου τηλέφωνο!

Έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση η επανεκτέλεσή σου στο «Ξημερώνει» του Μίκη Θεοδωράκη. Τι σε κέντρισε σε αυτό το τραγούδι και γιατί πιστεύεις ότι είχε αυτή την επιτυχία;

Γιατί δεν επεδίωξα με το ζόρι να κάνω μια διασκευή για να γίνει επιτυχία. Το δούλευα πολύ καιρό μες στο κεφάλι μου και το είχα ενσωματώσει ήδη στις παραστάσεις μου. Έψαχνα έναν ρυθμό και μια αίσθηση που θα είναι δικιά μου, σεβόμενη όμως τη δυναμική του στίχου. Μου άρεσε όπως το αντιλήφθηκαν και οι συνεργάτες μουσικοί μου και αποφάσισα να καταγράψω τη στιγμή αυτή. Η ηχογράφηση είναι ζωντανή, σε προβάδικο, να φανταστείς! Μου το ζήτησαν από το ραδιόφωνο του Μελωδία και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του. Τέσσερα χρόνια μετά, έλαβα γράμμα από τον ίδιο τον Θεοδωράκη. Πήρα αστείρευτη δύναμη και πίστη για να συνεχίσω.

Πώς ξεκίνησε το concept της Δευτέρας στον Σταυρό του Νότου και γιατί πιστεύεις ότι είχε
αυτή τη διάρκεια και την επιτυχία;

Δια της ατόπου απαγωγής! Αν είσαι στο ξεκίνημά σου, κανένας χώρος δε σε φιλοξενεί τις «καλές» μέρες. Όμως εμένα μού ταίριαζε αυτή η μέρα, ούτως ή άλλως. Μου αρέσουν τα προγράμματα και οι μέρες που ο κόσμος είναι ήρεμος, που πάει για να ακούσει μουσική και όχι για να ξεσπάσει. Στο τέλος έγινε ένα ολόκληρο μότο για όλους μας: Τέρμα πια η γκρίνια της Δευτέρας, θα ξεκινάμε τη βδομάδα με μουσική και αγκαλιές!

Αυτό το παιχνίδι από στόμα σε στόμα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνέπεια που είχαμε όλοι πάνω και κάτω από τη σκηνή, έδωσαν και διάρκεια και δημιουργικότητα σε μια εποχή που όλα υπολειτουργούν ή που σου υποδεικνύουν μονόδρομους στην όποια επιτυχία πιστεύουν οι δήθεν ειδήμονες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Μαρίας Παπαγεωργίου στο Tech Matrix που κυκλοφορεί!

Submit a Comment