Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Πάνος Μουζουράκης: Συνέντευξη στο νέο τεύχος του Tech Matrix!

Πάνος Μουζουράκης: Συνέντευξη στο νέο τεύχος του Tech Matrix!

Το νέο τεύχος του Tech Matrix κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Πάνο Μουζουράκη. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μίλησε για την σχέση του με την τέχνη, το νέο του δίσκο που κυκλοφορεί με τον τίτλο “Ένας μονόλογος για δύο” και τα μελλοντικά του σχέδια.

Συνέντευξη: Βίκυ Αναγνωστοπούλου

Φωτογράφιση: Γιάννης Μαργετουσάκης

Το πραγµατικό του προφίλ είναι σοβαρό, σεµνό και ταπεινό. Ο Πάνος Μουζουράκης είναι ο τραγουδιστής µε τη βαθιά φωνή που έρχεται µε φόρα σαν από άλλη εποχή µε έντονα στοιχεία του παρόντος, καλλιεργηµένα στη βέλτιστη εκδοχή τους. Η σκηνική του παρουσία επιβλητική, σκεπτόµενη και φιλοσοφηµένα διασκεδαστική. ∆ε θέλει να κρίνει τους ανθρώπους αλλά να τους καταλαβαίνει και να τους αγαπά.

Ποια είναι τα πρώτα σου ακούσµατα στην παιδική και στην εφηβική σου ηλικία;

Αυτό που άκουγα πιο πολύ από όλα ήταν: «Παναγιώτη, σταµάτα, ποιος έσπασε το βάζο;». (γέλια) Αυτές ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις που άκουγα πιο συχνά στην παιδική µου ηλικία. Από µουσική µέχρι τα 9-10 άκουγα ό,τι µου έβαζε ο µεγάλος µου αδερφός. Ακούγαµε πολύ Έλβις Πρίσλεϊ, Σαν Κουκ, Τσακ Μπέρι, Tζέρι Λι Λιούις. Μετά είχαµε πάρει στο σπίτι το πρώτο cd player και είχαµε ένα cd  και το είχαµε λιώσει. Eίχαµε ξοδέψει όλα τα λεφτά στην αγορά του cd player και δε µας έφταναν να αγοράζουµε άλλα cd.  Ήταν µια συλλογή που είχε πάρα πολλά µέσα: Modern Talking, Michael Jackson, Falco.

mouzourakis9_techmatrix

Τι ρόλο πιστεύεις ότι παίζει η εικόνα-φωτογραφία στη ζωή µας;
Ποιος ήταν ο ρόλος της παλαιότερα και σε τι έχει µετασχηµατιστεί πλέον;

Μου έρχονται στο µυαλό εκείνα τα παλιά οικογενειακά πορτρέτα, τα οποία κατά βάση ήταν ζωγραφιστά και ήταν µια δυνατότητα που κυρίως είχαν οι πιο πλούσιες οικογένειες. Η φωτογραφία στην ουσία ήρθε να αντικαταστήσει τη ζωγραφική µέσα από µια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Όλοι έπρεπε να φορούν τα καλά τους και να δείχνουν την καλύτερη αισθητική εκδοχή τους, γιατί είχαν µόνο µία ή δύο το πολύ ευκαιρίες να απαθανατιστούν. Πλέον όµως η φωτογραφία είναι παντού, είναι η ευκολία που έχουµε όλοι µέσω του κινητού µας να απαθανατίζουµε τη σκηνή, η οποία για εµάς έχει µια συναισθηµατική αξία.

Αυτό όµως που έχουµε τη δυνατότητα να απαθανατίζουµε και να δηµοσιεύουµε όλες µας τις στιγµές µήπως έχει παραγίνει κοινός τόπος και έχει µεταλλάξει την έννοια του όρου «προσωπική ζωή»;

Ένας πολύ νέος κωµικός, ο Bo Bernam, λέει: «Ανήκουµε σε µια γενιά που της είπαν ότι η άποψή της µετράει. Βγες και πες την». Και βγήκαµε και την είπαµε. Τα προσωπικά µας δεδοµένα είναι πια καταγεγραµµένα µέσα σε βάσεις δεδοµένων, οι οποίες καταγράφουν τα κλικ µας, η ανάλυση των οποίων χρησιµοποιείται εµπορικά και µεταφράζεται σε κατηγοριοποίηση του ατόµου εντάσσοντάς το σε συγκεκριµένα target group χωρίς καν να χρειαστεί να πει τη γνώµη του. Οπότε ποια προσωπικά δεδοµένα; Όλα είναι ανοιχτά πια. H ζωή µας γίνεται πιο εύκολη µεν, αλλά δεν υπάρχει πια προσωπικό δεδοµένο. Η τεχνολογία είναι ένα εξαιρετικό µέσον, µας δίνει απίστευτες δυνατότητες, το θέµα είναι πώς και πόσο χρησιµοποιείται από εµάς.Τα Social Media τώρα ήταν στην ουσία η απάντηση της κοινωνίας απέναντι σε έναν κόσµο που ήθελε να εκφραστεί, που ήθελε να βγει και να δώσει τη δική του «παράσταση». Μας δόθηκε  το youtube, το Instagram, το facebook και µας άφησαν ελεύθερο το πεδίο να εκφραστούµε, να δείξουµε τι είµαστε, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο και εµείς απλώς δαγκώσαµε το δολωµατάκι. Το πόσο κακό ή καλό είναι αυτό θα το δείξει η πορεία των πραγµάτων µέσα στον χρόνο. 

mouzourakis_techmatrix

Κάπου διάβασα ότι έχεις πνευµατικό και εξοµολογείσαι. Πάνω λοιπόν σε µια σχετική συζήτηση έχεις πει ότι ο θεός είµαστε εµείς στην πιο αγνή µας µορφή. ∆εν είναι αλαζονεία να θεωρούµε ότι ο θεός είµαστε εµείς;

Είναι µια έκφανση την οποία εγώ θέλω να αντιλαµβάνοµαι έτσι, µε όλη την ταπεινότητα που µπορεί να έχει αυτό µέσα. Όλη αυτή η τάση µου προς την πίστη και τον Θεό προέρχεται από την ανάγκη µου να εξηγήσω τη ζωή µου και να µην είµαι αχάριστος και αλαζόνας. Πιστεύω ότι θα ήµουν αλαζόνας αν πίστευα ότι όλα αυτά τα πράγµατα τα κατάφερα µόνος µου ή ότι δεν υπάρχει κάτι το οποίο µε προστατεύει και µε καθοδηγεί. Αισθάνοµαι ευλογηµένος και πάρα πολύ τυχερός για αυτά τα πράγµατα που έχω κάνει στη ζωή µου. Έχω δει ότι, όταν ζητήσω κάτι, αργά ή γρήγορα έρχεται. Εννοείται ότι µέχρι να έρθει γίνοµαι ανυπόµονος και χάνω τον έλεγχο και βρίζω. Αλλά όταν έρχεται, έχω καταλάβει ότι γίνεται είτε για να µου δώσει ένα µάθηµα και να µου δείξει ότι  τελικά δεν το ήθελα πραγµατικά, είτε για να µε ανταµείψει και να µε εξελίξει καρµικά. ∆εν ξέρω τι είναι ύβρις και τι είναι αµαρτία. Ο πνευµατικός µου λέει ότι η αµαρτία είναι αστοχία. Όταν στοχεύεις για την αγάπη, απλώς όµως δεν την πετυχαίνεις. Το λέω αυτό γιατί πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαχτούµε λίγο από την «πέτσα» των ενοχών, που µας την έχουν ποτίσει από µικρά παιδιά, δεν είµαστε τέλειοι. Αν ήµασταν τέλειοι, φαντάζοµαι δε θα είχαµε φύγει από τον «παράδεισο». Πιστεύω ότι στη γη ήρθαµε για να εξελίξουµε τον εαυτό µας. Εγώ αυτό που έχω δει είναι ότι όσο δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη και πολλές φορές σε πολύ µεγαλύτερη δόση από αυτή που έχεις δώσει. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη: «Αγαπάτε αλλήλους». 

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο Tech Matrix που κυκλοφορεί!

techmatrix_25

Submit a Comment