Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Τα έσοδα της ψηφιακής μουσικής ξεπέρασαν τα έσοδα των CD για το έτος 2014

Πριν λίγους μήνες διάβασα σε μια έγκυρη έρευνα, η οποία έχει καταγράψει την ελληνική δισκογραφία από το 1950 έως το 2014, ότι η τάση που διαφαίνεται να υπάρχει είναι η αύξηση του streaming, η μείωση των downloads και η ακόμα μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις των CD. Πραγματικά έπεσε διάνα!

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), φαίνεται ότι τα έσοδα της μουσικής βιομηχανίας από τα downloads και τις συνδρομές στις υπηρεσίες music streaming ξεπέρασαν τις πωλήσεις των CD. Το έτος 2014 τα έσοδα από την ψηφιακή μουσική αυξήθηκαν κατά 7% στα 6.85 δις δολάρια, ενώ οι πωλήσεις των CD σε αντίθεση έπεσαν κατά 8% στα 6.82 δις δολάρια. Σύμφωνα με την IFPI το γεγονός αυτό αντανακλά τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα της ψηφιακής μουσικής με τα έσοδα να πληθαίνουν ραγδαία για τις υπηρεσίες music streaming. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πολύ γνωστό σε όλους μας Spotify, το οποίο έχει αυξήσει μέσα σε ένα χρόνο τα έσοδά του κατά 40%, αγγίζοντας τα 1,57 δις δολάρια.

PINAKAS_STREAMING

Ωστόσο η διείσδυση των ψηφιακών μορφών της μουσικής ποικίλει από χώρα σε χώρα, αφού παρά την ανάπτυξη όλων των μορφών της ψηφιακής μουσικής, μερικές χώρες δείχνουν να προτιμούν ακόμα το φυσικό φορμά του CD, με την Ιαπωνία να έχει έσοδα ακόμα από τα CD σε ποσοστό 78%, τη Γερμανία να φθάνει το 70% και τη Γαλλία το 58%. Σε πλήρη αντίθεση η Σουηδία έχει γίνει κυριολεκτικά το σπίτι του Spotify, αφού τα έσοδα από την ψηφιακή μουσική κατά 92% προέρχονται από συνδρομές σε υπηρεσίες music streaming.

Την ίδια ώρα που το music streaming κατακτά έδαφος οι υπηρεσίες streaming πληθαίνουν. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνιση του το πολυσυζητημένο Tidal. Μια αναβαθμισμένη υπηρεσία music streaming στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να ακούει κάποιος μουσική σε ποιότητα Flac 16/44.1, δηλαδή την ποιότητα ήχου που έχει και έν CD όταν στο Spotify η ανώτερη ποιότητα ακρόασης είναι στα 320 kbps. Η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη και σίγουρα θα δούμε να συμβαίνουν μεγάλα κονταροχτυπήματα.

tidal tech matrix

Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα διανύουμε μια μεταβατική περίοδο από το hard copy του CD στο άυλο streaming και πάντα η μετάβαση σε όλες τις καταστάσεις χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα, αντίθετες γνώμες και διαξιφισμούς. Στην περίπτωση της μουσικής η αλλαγή είναι τεράστια και υπάρχει σίγουρα ακόμα δρόμος μέχρι να στρώσει η κατάσταση.

Διαβάζοντας λοιπόν και δοκιμάζοντας στο iPad μου και διάφορες υπηρεσίες sreaming κατέληξα ότι ο μεγάλος αντίπαλος όλων των υπηρεσιών ψηφιακής μουσικής είναι ότι έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην ποιότητα του ήχου, αφήνοντας απ’ έξω όλο το υπόλοιπο κομμάτι της πληροφορίας το οποίο είναι πολύ βασικό και τα CD πάντα είχαν. Με εξαίρεση το Tidal, που κάτι προσπαθεί να κάνει στο επίπεδο της πληροφορίας, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες δεν αναφέρουν τους συντελεστές αλλά κυρίως δεν αναφέρουν τους μουσικούς. Σίγουρα έχει σημασία ο τραγουδιστής, αλλά δεν αποτελεί ο τραγουδιστής τον δίσκο. Ένα σωρό συντελεστές μένουν στην αφάνεια και πραγματικά οι δίσκοι φαίνονται ορφανοί. Που είναι οι συνθέτες, οι στιχουργοί, οι μουσικοί; Που είναι οι στίχοι; Αν κάποιος μάλιστα αναζητήσει στίχους στο διαδίκτυο, το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί σε url παράνομου κατεβάσματος, προωθώντας έτσι την πειρατεία, η οποία αναμφίβολα σκοτώνει τη μουσική. Πολλές φορές λείπει μέχρι και το εξώφυλλο του δίσκου – πράγμα ανεπίτρεπτο. Ο δίσκος έχει ένα χαρακτήρα, μια προσωπικότητα που σίγουρα πηγάζει και από το αισθητικό του κομμάτι και το χρειάζεται για να είναι ολοκληρωμένος. Ποιος δεν θυμάται για παράδειγμα το άλμπουμ των Nirvana «Nevermind» που κυκλοφόρησε το 1991 μόνο και μόνο από το εξώφυλλό του?

nevermind

Η μουσική είναι συναίσθημα, είναι επιθυμία. Το συναίσθημα δεν είναι μόνο ήχος. Είναι εικόνες, λόγια, πρόσωπα, live…είναι εμπειρίες και μνήμες! Όταν το streaming της μουσικής καταφέρει να γίνει εμπειρία, σίγουρα θα καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο!

 

Submit a Comment