Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Αλκίνοος Ιωαννίδης live στο Θέατρο Βράχων

Αλκίνοος Ιωαννίδης live στο Θέατρο Βράχων

 

«Έλα και κάνε μουσική την τρέλα που με διαφεντεύει». Και ήρθε.

Βγήκε με «Πάντα θα ξημερώνει», γραμμένο για τον Παύλο Φύσσα και μας πήγε πίσω στον Χατζιδάκι με την υπέροχη Χατζιδακιάδα του, αλλά και στον Θεοδωράκη με το υπαινικτικό «Διότι δε συνεμορφώθην», αφού κάναμε μια στάση «Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο». Το «Έχω μια λέξη» αγκαλιασμένο πάντα με το «Όσα η αγάπη ονειρεύεται», λίγο παρακάτω η «Μαύρη πεταλούδα», ο «Προσκυνητής», και το «Όνειρο ήτανε», ο «Βόσπορος» και η «Ζήνωνος» του Ζούδιαρη, αλλά και η ερμηνεία του Φώτη Σιώτα στο «Πέρασμα» και του Μανόλη Πάππου στο «Εγώ θέλω πριγκηπέσσα».

Alkinoos_Tech Matrix (9)
Ο τραγουδοποιός ομολόγησε ότι έπαθε «ρεμπετίαση», γιατί «στη δυσκολία ψάχνεις το καθαρότερο μέρος του προσώπου σου», μας καθήλωσε με τον «Τιμονιέρη» του και βουρκώσαμε με την a capella «Μικρή Βαλίτσα», αφιερωμένη στους φρεσκο-ξενιτεμένους που συνάντησε στην περιοδεία του στην Ευρώπη. Με το κοινό να ακούει προσεκτικά τη νέα μουσική προσέγγιση τραγουδιών αγαπημένων, συντονιζόμενο με τον ακουστικό ήχο και τα καινούργια τραγούδια της «Μικρής Βαλίτσας», έδωσε όλη του την ενέργεια στο encore. Με τον Αλκίνοο μόνο με την κιθάρα του επί σκηνής στο μεγαλύτερο μέρος του encore, μας είπε τον «Νεοέλληνα», «Θέε μου μεγαλοδύναμε», «Τίποτα δεν πάει χαμένο», τον «Αύγουστο» του Παπάζογλου, αλλά και τον «Μέρμηγκα» του Λοΐζου, αφιερωμένο σε κυβέρνηση και ψηφοφόρους.

Alkinoos_Tech Matrix (10)Υποθέτω ότι θα έλειψε σε πολλούς ο ροκ Αλκίνοος. Και τα κρουστά. Σεβαστό. Αλλά πώς γίνεται να προσπεράσεις την υψηλή τέχνη όταν την έχεις εκεί μπροστά σου on the making;

Ένα πρόγραμμα ακουστικό, πολύ κοντά σε αυτό που παρουσίασε το χειμώνα, είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να σταθεί σε έναν χώρο ανοιχτό. Τόσο από άποψη χώρου βεβαίως-βεβαίως, όσο και από άποψη κοινού. Ξεκινώντας για μια καλοκαιρινή συναυλία (στην Ελλάδα) οι περισσότεροι δεν έχουν κατά νου να πάνε να απολαύσουν μουσική – λίγο χτύπημα και «ξέδομα» είναι απαραίτητο. Αλλά ο Αλκίνοος τα κατάφερε! Και με το παραπάνω. Γιατί θέλει πολύ θάρρος, πολλή δουλειά και πολλή ουσία για να προσφέρεις τέτοιες εντάσεις και τέτοιες βουτιές στα ενδότερα.

Η τέχνη και το δέσιμο των μουσικών του σε αφήνει άναυδο. Η ένταση που προσέφεραν το κοντραμπάσο, το βιολί, το τσέλο και το μπουζούκι εμπεριείχε όλη την απαιτούμενη κορύφωση στην «Πατρίδα», στο «Γιατί δεν έρχεσαι ποτέ» ή στη «Μαύρη Πεταλούδα», όπου μήτε τα κρουστά μήτε τα πλήκτρα έλειψαν, αλλά και στο αγαπημένο μου κυπριακό παραμύθι «Του Άη Γιωρκού», με τον μοναδικό δεξιοτέχνη Καλούδη να πρωτοστατεί. Πολυδουλεμένες διασκευές και ενορχηστρώσεις έντυσαν τα παλιά και τα φρέσκα τραγούδια του Αλκίνοου, αλλά και άλλων (Ζηλεύει η νύχτα, Ταξιδιάρα Ψυχή).

 

Alkinoos_Tech Matrix (5)

Μια συναυλία-πρότυπο από έναν καλλιτέχνη που δε δειλιάζει να εξελιχθεί και να αφήσει πίσω του τα σίγουρα, εκπαιδεύοντας και μαγεύοντάς μας συγχρόνως. Μπορεί τώρα να φεύγει για Κύπρο, αλλά Ιούλιο και Αύγουστο περιοδεύει ανά την Ελλάδα! Μην το χάσετε!

Κείμενο: Σοφία Κοζανίδου | Φωτογραφίες: Χρ. Γεωργακάς/Tech Matrix

 

Submit a Comment