Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Ο Μαγικός Καθρέφτης: Η πρώτη 3D ελληνική ταινία!

Ο Μαγικός Καθρέφτης: Η πρώτη 3D ελληνική ταινία!

του Τηλέμαχου Κατσένη

Ειλικρινά είχα πολύ καιρό να διασκεδάσω, να περάσω τόσο καλά στον κινηματογράφο, όσο εχθές το βράδυ. Όχι δεν είδα το νέο Star Wars ή μια από τις βαρύγδουπες, ακριβοθώρητες χολλυγουντιανές υπερπαραγωγές που θα διεκδικήσουν τα βραβεία Oscar στις 28 Φεβρουαρίου.

 

 

Απλά πήγα στην επίσημη πρεμιέρα του Μαγικού Καθρέφτη, της πρώτης 3D ελληνικής τανίας. Γέλασα μέχρι δακρύων και ακόμα περισσότερο, απολαμβάνοντας μια έξοχη κωμωδία, με ευρηματικότατο σενάριο, εμπνευσμένη σκηνοθεσία και απολαυστικές ερμηνείες από όλους τους συντελεστές. Θαύμασα όμως και την αψεγάδιαστη -έως την τελευταία λεπτομέρεια- παραγωγή, την υπέροχη μουσική επένδυση, τα εντυπωσιακά γυρίσματα, τα επιτυχημένα οπτικά και ηχητικά εφέ, κυρίως όμως, έβγαλα το καπέλο στον παραγωγό, το σκηνοθέτη και το διευθυντή φωτογραφίας του Μαγικού Καθρέφτη.

 

Magic_1

Και αυτό, γιατί ενάντια στο ρεύμα της εποχής και στην κρίση, που μειώνει δραματικά τις δυνατότητες που έχουν οι κινηματογραφιστές να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, οι δημιουργοί της ταινίας τόλμησαν να κάνουν μια βουτιά στα βαθιά. Να επιχειρήσουν να γυρίσουν την πρώτη 3D ελληνική ταινία!

 

Magic_3

Κατασκεύασαν μάλιστα μόνοι τους και από το μηδέν το ειδικό rig που έφερε τις δύο κάμερες, απαραίτητες για τη στερεοσκοπική προβολή (Black Magic Production 4K), βρήκαν τρόπο να ελέγξουν την εστίαση των δύο φακών ταυτόχρονα, ενώ κατάφεραν να βλέπουν την 3D εικόνα των γυρισμάτων σε real time, αλλά και να μοντάρουν την ταινία βλέποντας την επίσης σε μόνιτορ 3D.

 

Magic_2

Εννοείται ότι το κόστος της παραγωγής, που ούτως ή άλλως ήταν υψηλό λόγω της υπόθεσης και της φύσης των γυρισμάτων, (εμείς δεν μαρτυράμε τίποτα, στις 4/2 η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες από τη Feelgood), αυξήθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της κινηματογράφισης σε 3D.

 

Magic_4

Το αποτέλεσμα όμως δικαιώνει πέρα για πέρα τους τρεις φίλους, το Χρήστο Δήμα (σκηνοθέτη), το Γιώργο Αργυροηλιόπουλο (διευθυντή φωτογραφίας) και το Γιάννη Ιακωβίδη (παραγωγή), καθώς είναι απλά υπέροχο. To 3D δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσον εντυπωσιασμού, δηλαδή το 3D για το 3D, όπως σε πολλές χολυγουντιανές παραγωγές.

 

Magic_5

Απεναντίας στο Μαγικό Καθρέφτη το 3D εξυπηρετεί την ιστορία και την αφήγηση της, καθώς φέρει το θεατή πιο κοντά στους πρωταγωνιστές, προσδίδοντας στην ταινία μια εντυπωσιακή θεατρικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι λοιπόν ιδιαίτερα ξεκούραστο, εντυπωσιακό, αλλά ουδέποτε υπερβολικό, ενώ οι σκηνές 3D πραγματικά τοποθετούν τον θεατή στο κέντρο της δράσης!

 

Magic_6

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταινία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον ελληνικό κινηματογράφο! Ο Μαγικός Καθρέφτης, η πρώτη ελληνική 3D ταινία, ανοίγει επιτέλους το δρόμο για τους κινηματογραφιστές που πάντοτε ονειρεύονταν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο 3D, αλλά δεν αποφάσιζαν να το τολμήσουν. Αποδεικνύει δε, ότι ο ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να είναι συγχρόνως εμπορικός, ποιοτικός, αλλά και άκρως δημιουργικός, κάτι που θα επιβεβεαιωθεί από το ρεκόρ εισιτηρίων που σίγουρα θα κάνει ο Μαγικός Καθρέφτης. Όσα μπράβο και εάν πούμε στους συντελεστές της ταινίας, πάλι λίγα θα είναι!…..

Ο Μαγικός Καθρέφτης 3D
 
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Κωστής Παπαδόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Παραγωγή: Γιάννης Ιακωβίδης
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Κόκλας, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ήμελλος, Τάκης Παπαματθαίου, Αθηνά Οικονομάκου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ασπασία Κοκώση, Δέσποινα Παπαγιάννη, Νίκος Πουρσανίδης, Σόλων Τσούνης, Σταύρος Σβίγγος,
Αθηνά Αλεξοπούλου
Από 4/2 στις αίθουσες από τη Feelgood και σε 3D.

 

Submit a Comment