Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Η τέχνη όπως δεν την έχετε ξαναζήσει: Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η τέχνη όπως δεν την έχετε ξαναζήσει: Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κείμενο: Σοφία Κοζανίδου

Βρεθήκαμε στην συνέντευξη τύπου της έκθεσης Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής και είχαμε την τύχη να δούμε πρώτοι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, που παντρεύει την τέχνη με την τεχνολογία και γεννά την καλλιτεχνική εμπειρία.

Μας μίλησαν για την έκθεση ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Μάνος Στεφανίδης και ο δημοσιογράφoς Θανάσης Λάλας με την ιδιότητα του θεατή εκθέσεων, μιλώντας για τον καλλιτέχνη Van Gogh ως τον ιδιοφυή καλλιτέχνη, που είχε το θάρρος να πάει προς την τρέλλα, αλλά και για τον σύγχρονο επισκέπτη μουσειακών χώρων που στέκεται στο πρώτο αισθητικό κριτήριο χωρίς να προσεγγίζει την τέχνη εν τω βάθει. 

Μετά από μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ξεκίνησε η κατάδυσή μας στο χώρο της έκθεσης. Και μας ρούφηξε όπως η θάλασσα στα άδυτά της για να μας βγάλει στην επιφάνεια καινούργιους, συγκινημένους, αναγεννημένους. Ό,τι δηλαδή πρέπει να επιτελεί η τέχνη. Μόνο που αυτή εδώ τη φορά είναι άκρως βιωματική: μάτια, αυτιά, πόδια, μυαλό σε εγρήγορση. Η κινούμενη εικόνα να σε περιβάλλει, να εναλλάσσεται κι η μουσική να παίζει και να φουσκώνει μέσα σου όσα σε κάνει το χρώμα να νιώσεις. Η χρονολογική προσέγγιση και η βιογραφία του Van Gogh προηγείτω των έργων του, παίρνοντάς σε από το χεράκι για να σε πάει βόλτα στη ζωή του, στο συναίσθημά του, στη σκέψη του. 

Η Van Gogh Alive είναι η εμπειρία που θα σας δώσει την ευκαιρία διάδρασης με την τέχνη, με τρόπους που δεν έχετε ποτέ φανταστεί. από τη στιγμή που θα μπείτε μέσα, μία γεμάτη δύναμη και παλμό συμφωνία φωτός, χρώματος και ήχου θα σας κάνει να αφήσετε πίσω σας τον κόσμο και να βυθιστείτε μέσα στη ζωγραφική του Van Gogh -εμπειρία μαγευτική, διασκεδαστική και συνάμα επιμορφωτική. Μία εμπειρία που θα διευρύνει όσα γνωρίζετε για τον ορισμό της λέξης “έκθεση”, διεγείροντας τις αισθήσεις και ανοίγοντας το πνεύμα.

Κι όλα αυτά χάρη στο SENSORY4, ένα μοναδικό σύστημα που συνδυάζει πολυκαναλικά γραφικά κίνησης, ήχο περιβάλλοντος χώρου, ποιότητας κινηματογράφου και έως σαράντα προβολείς υψηλής ευκρίνειας για την παροχή του πιο εκρηκτικού περιβάλλοντος πολλαπλών οθονών στον κόσμο. Το SENSORY4 μπορεί να μετατρέπει οποιονδήποτε εκθεσειακό χώρο δημιουργώντας μία δυναμική, ενημερωτική και οπτικά θεαματική εμπειρία. Oι απίστευτα λεπτομερείς εικόνες ρέουν μέσα από όλους μαζικά τους προβολείς και συγχέονται με τον ψυφιακό ήχο περιβάλλοντος, γεμίζοντας τον χώρο με μια ολοκληρωμένη κατάδυση του χρήστη σε εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Ξεκινάς από την μουντή “Ολλανδική” περίοδο του Van Gogh για να πας στο ζωντανό Παρίσι του και τις ιαπωνικές επιρροές του και από εκεί στην αισιόδοξη, χρωματιστή Αρλ του μέχρι το πολύπλευρο έργο του στο Saint-Remy. Ακολουθείς την πορεία της ζωής του, διαβάζεις τα αποφθέγματά του και νιώθεις τη σκέψη του στα χρώματά του. Βυθίζεσαι στα ηλιοτρόπια, στις λεπτομέρειες από τις πινελιές του, στους έναστρους ουρανούς του και τις προσωπογραφίες σου. Είσαι στο κέντρο και σε κοιτούν οι αυτοπροσωπογραφίες του από παντού. Κι η μουσική σε χορεύει, σε ταρακουνά, σε γαληνεύει και σε αναστατώνει. Κίτρινο και κόκκινο και πράσινο. Βλέμματα, γράμματα, δάση, λουλούδια και αστέρια. 

Μία κοινότοπη έκφραση αλλά που εδώ ισχύει της κάθε της γράμμα: μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

Μην τη χάσετε!